ZoKa 2011 Intranet #3

Door Dhr_Soulslayer op zondag 28 augustus 2011 13:59 - Reacties (7)
CategorieŽn: ICT, Scouting, Views: 3.787

September 2011, de zomervakantie is afgelopen en het schoolseizoen gaat weer beginnen. Tijdens de zomervakantie heb ik 2 scoutingkampen gedraaid waar ik mijn intranet systeem heb meegenomen. Het eerste kamp was van de St. Joris groep waar bij de volgende opstelling heb gebruikt:

Server: Asus A6R met Ubuntu 10.04
Clients: 4x IBM R31 laptop met WinXP
Infrastructure: Speedtouch Router plus een 3Com Officeconnect voor het wireless.

Als eerste heb ik de server geÔnstalleerd met een grafische omgeving zodat we daarin ook nog een extra mogelijkheid hadden om een webbrowser te starten voor bijvoorbeeld admin werkzaamheden. Helaas heeft dit niet het hele kamp mogen werken wat halverwege het kamp hield de grafische kaart ermee op zodat we flink moesten improviseren om nog goed bij de server te kunnen. Uiteindelijk is het allemaal gelukt. De puntentelling, de kampkrant en zelfs nog een avondspel hebben allemaal van het systeem gebruik gemaakt.

Foto's opstelling St. Joris:
Avondspel
Kampkrant Redactie

Bij mijn tweede zomerkamp kon ik de Asus laptop helaas niet meer als server gebruiken dus moest ik zelf iets in elkaar zetten. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van een oude P3-800Mhz welke uit een oude IBM komt. Nadat ik de hardeschijf had vervangen kon Ubuntu geinstalleerd worden en de punten applicatie geinstalleerd worden. Ook het avondspel werd erop gezet en goed getest. Het is altijd zo dat een systeem een tweede keer gebruiken makkelijker is maar dan moet je wel de nieuwste versie van alles hebben en laat ik die nou net vergeten zijn. Dus niet alle handige trucjes en foefjes die er tijdens het eerste zomerkamp terplekke geprogrammeerd waren maar daar was gelukkig mee te leven.

Foto's opstelling Hamaland
IBM Server
Avondspel

Volgend jaar gaat het systeem ook weer mee en eventueel al eerder tijdens een Winterkamp in Januari. Er moet nog wel het een en ander aan gesleuteld worden. Zo wil men bij de puntentelling grafiekjes kunnen zien en wil ik eigenlijk een compleet debian based install script maken die alles van een webhost trekt, uitpakt en installeert en de juiste databases met tabellen aanmaakt.

Volgende week eerst maar eens aan mijn Minor beginnen en de Scout-In overleven. Dan zien we wel weer verder.

ZoKa 2011 Intranet #3

Door Dhr_Soulslayer op maandag 3 januari 2011 18:29 - Reacties (4)
CategorieŽn: ICT, Scouting, Views: 3.909

Even een update over mijn server project.
Een van de grootste wijzigingen die ik heb doorgevoerd is het verwijderen van Win2k3 en het installeren van Ubuntu 10.04 LTS. Dit heb ik gedaan omdat ik nu een Speedtouch 510 heb die het routerings gedeelte voor zijn rekening neemt zodat de server dat niet hoeft te doen. Daarna was de keus voor Apache snel gemaakt en werd het systeem snel geÔnstalleerd.

Configureren van MySQL en PHP is binnen linux een eitje dus de server was als snel in de lucht. Na enig geklooi met de ip-addressen en verschillende ranges heb ik het Interne Netwerk nu draaien en kan er verbinding meegemaakt worden. Webpagina's opvragen gaat razendsnel.

Afgelopen weekend heb ik via mijn schoonpapa een PDA met Windows Mobile kunnen lenen zodat ik dat gedeelte kan testen. Na deze middag druk bezig te zijn geweest werkt ook dat systeem goed. De punten kunnen ingevoerd worden via een webpagina die gebouwd is op mobiele gebruikers. De webpagina zelf moet nog wel verbeterd worden want er moet nu nog teveel ingevoerd worden.

Ook moeten er nog enkele tweaks in de database gemaakt worden waaronder een veldje per entry met datum en tijd zodat ik de records keurig op datum kan sorteren. Het inbouwen van alles had ik in de vakantie willen doen maar dat is niet gelukt. Dat staat nu even op de lange baan. Nu is het eerst wachten op de 4 laptops die mijn teamleider zou regelen zodat ik die kan inrichten.

Voor de aankomende paar weken staat het gedeelte waar de kids hun kampkrant stukjes kwijt kunnen in de planning. Maargoed School heeft op dit moment een grote prioriteit dus dat gaat voor.

De volgende update komt ergens eind van de maand als het kampkrant gedeelte werkt.

Gagroet

ZoKa 2011 Intranet #2

Door Dhr_Soulslayer op dinsdag 14 december 2010 17:07 - Reacties (2)
CategorieŽn: ICT, Scouting, Views: 2.112

Hierbij dan de beloofde foto's van mijn project so far.
Zoals je kan zien moet ik nog wel het een en ander doen qua cable management en tyrip management.

http://tweakers.net/ext/f/20fBxmWwQYixbnCwe5wV9MkB/medium.jpg
http://tweakers.net/ext/f/MZTpog57H3g5KKZ7z89VTBNd/medium.jpg
http://tweakers.net/ext/f/KYwgDNYvdR7eMGy1LIWB9LV5/medium.jpg
http://tweakers.net/ext/f/Ldll44OzqmrMFJltmbB6ZhZo/medium.jpg
http://tweakers.net/ext/f/jAmhwp3gRR8kA6Xci7ExR4ke/medium.jpg
http://tweakers.net/ext/f/743cmMvpprG5nOEcvkWbHs92/medium.jpg
http://tweakers.net/ext/f/tpDldmr3hJ1okVPlwzHSRhAu/medium.jpg
http://tweakers.net/ext/f/5bK5PiRDfTBLSDH9d5eAb9nf/medium.jpg
http://tweakers.net/ext/f/x9KHtgVOdnwgZtMjqlIfJKhK/medium.jpg

ZoKa 2011 Intranet #1

Door Dhr_Soulslayer op dinsdag 14 december 2010 12:26 - Reacties (19)
CategorieŽn: ICT, Scouting, Views: 2.807

Achtergrond

Bijdeze wil ik met jullie de voortgang delen van mijn Intranet projectje voor de scouting.
Als eerste een beetje achtergrond informatie. Het is namelijk zo dat wij bij de Scouts een soort van competitie hebben voor elk kamp. De 4 of 5 patrouilles strijden tegen elkaar met spelen, hikes en het koken van eten. Hieruit komt elke dag een overzichtje op een oud schoolbord geschreven met krijt.

Het nieuwe systeem.

Na 2 jaar dit systeem te hebben aangezien vond ik het toch wel mooi om digitaal te gaan. Hiervoor heb ik een klein intranet systeempje gebouwd. Het coderen van de PHP files zelf was niet het moeilijkste probleem. Het leuke is dat mijn teamleider bij de scouts zelf ook een IT'er is en dus mogelijkheden ziet. Dus het plan was al gauw om daar iets meer mee te doen.

Een van de mogelijkheden die wij de Scouts willen bieden is het schrijven van kampkrant stukjes. Uit de ervaring van afgelopen jaren blijkt dat dit niet populair is onder de kinderen want een pen en papier zijn ze niet gewend. Daarom gaan wij per patrouille een laptop neerzetten die met WIFI verbonden is aan een Domain Controller. Aan de DC zal een printer hangen zodat de kids ook kunnen printen.

De hardware

De hardware voor de server is een oud IBM systeem. Hiervan heb ik de kast gepakt en er een P5PE-VM Mobo ingedrukt met 768MB DDR1 geheugen. Verder een P4 3.06Ghz en een 80GB schijfje. Dit hele systeem wordt gevoed door een PSU van ongeveer 135W. Er zitten 2 netwerk kaarten in zodat de DC ook als gateway kan functioneren als er een internet aansluiting aanwezig is op kamp.

Voor het wireless gedeelte wordt er gebruikt gemaakt van een Asus WL-330Gl. Het voordeel van dit kleine kastje is dat het door USB gevoed wordt zodat ik geen stekkerblok hoef in te bouwen. Ik wil namelijk de complete server en wifi in een zwaar metalen kist bouwen zodat het een beetje stevig staat en tegen schokken beschermd is. Nu ben ik druk met bepalen hoe de kast in de kist geplaatst wordt en hoe ik de kabels kan laten lopen. Het liefst wil ik niks aan de kist doen maar voor het uiterlijk is dat denk ik wel beter. Ik zal vanavond nog even foto's online zetten zodat men kan oordelen.

Progress so far

Windows 2003 Server geinstalleerd en geconfigureerd.
Alles in de kast gebouwd.
Wifi gedeelte geinstalleerd en geconfigureerd.
Eerste client voor testen geinstalleerd en geconfigureerd.

Nog te doen
Kast in de kist passen
Kabels in de kist netjes wegbouwen.
4 Client laptops regelen
eventueel extra switch in de kist bouwen
eventueel extra stekkerblok in de kist bouwen

Protocol Stuk

Door Dhr_Soulslayer op woensdag 18 augustus 2010 10:56 - Reacties (25)
Categorie: Scouting, Views: 3.963

Jawel de zomervakantie zit er alweer bijna op. Nog maar 2 weekjes en dan begint het gewone leven weer. Maar dit is wel een zomervakantie om op terug te kijken.
Als eerste met onze scouting groep een weekje weg naar Groenlo. Hier heb ik ook mijn ontgroening als Scoutsleider gekregen. Die is te zien in onderstaand filmpje:

http://www.youtube.com/watch?v=jQ_Fo9yaEps

Daarna met vrienden een weekje naar Baarn geweest wat eigenlijk een groot feest werd. Ik wist echter niet dat de kampstaf die daar rond liep ik later nog zou tegen komen op de JubJam100. Na de week in Baarn even lekker een paar dagen vrij waarna het grootste spektakel van deze zomer losbarste. Dat is namelijk de JubJam100, de jubileum jamboree van 100 jaar scouting Nederland. Deze is op TV geweest bij de NOS en het Jeugdjournaal.

Zelf stond ik daar als medewerker op de Scouting Experience onderdeel en wij deden inderdaad de klassieke scouting activiteiten zoals vuurtje maken en touw knopen. Ook hadden wij activiteiten die niet zoveel met scouting te maken hadden zoals elke ochtend 8 rondes Paintball. Zelf was ik hier scheidsrechter/wapenman dus dat was erg gewedig!

Nu deden de meeste mensen dat scouts een beetje vreemd types zijn. Dit klopt wel een beetje, we hebben namelijk allemaal een steekje los. Echter feesten kunnen wij als de beste. We begonnen de JubJam met 10.000 Liter bier en op het eind was er nog maar 1589 Liter over. Dus ja drinken kunnen scouts ook wel.

Voor het aankomende seizoen staan er weer geweldige dingen op het programma waaronder de start van onze Roverstam. Ik heb er zin in! Leden en leiding zijn welkom!

De verwijzing uit de titel is naar het protocol van Team Zorg. Protocol Stuk was een werkprotocol voor als er iemand stuk was. Daar waren verschillen in zoals Stuk met bloed, Stuk met stukjes, klein beetje Stuk en de leukste namelijk Stuk met BlauwBlauw