ZoKa 2011 Intranet #3

Door Dhr_Soulslayer op zondag 28 augustus 2011 13:59 - Reacties (7)
CategorieŽn: ICT, Scouting, Views: 3.787

September 2011, de zomervakantie is afgelopen en het schoolseizoen gaat weer beginnen. Tijdens de zomervakantie heb ik 2 scoutingkampen gedraaid waar ik mijn intranet systeem heb meegenomen. Het eerste kamp was van de St. Joris groep waar bij de volgende opstelling heb gebruikt:

Server: Asus A6R met Ubuntu 10.04
Clients: 4x IBM R31 laptop met WinXP
Infrastructure: Speedtouch Router plus een 3Com Officeconnect voor het wireless.

Als eerste heb ik de server geÔnstalleerd met een grafische omgeving zodat we daarin ook nog een extra mogelijkheid hadden om een webbrowser te starten voor bijvoorbeeld admin werkzaamheden. Helaas heeft dit niet het hele kamp mogen werken wat halverwege het kamp hield de grafische kaart ermee op zodat we flink moesten improviseren om nog goed bij de server te kunnen. Uiteindelijk is het allemaal gelukt. De puntentelling, de kampkrant en zelfs nog een avondspel hebben allemaal van het systeem gebruik gemaakt.

Foto's opstelling St. Joris:
Avondspel
Kampkrant Redactie

Bij mijn tweede zomerkamp kon ik de Asus laptop helaas niet meer als server gebruiken dus moest ik zelf iets in elkaar zetten. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van een oude P3-800Mhz welke uit een oude IBM komt. Nadat ik de hardeschijf had vervangen kon Ubuntu geinstalleerd worden en de punten applicatie geinstalleerd worden. Ook het avondspel werd erop gezet en goed getest. Het is altijd zo dat een systeem een tweede keer gebruiken makkelijker is maar dan moet je wel de nieuwste versie van alles hebben en laat ik die nou net vergeten zijn. Dus niet alle handige trucjes en foefjes die er tijdens het eerste zomerkamp terplekke geprogrammeerd waren maar daar was gelukkig mee te leven.

Foto's opstelling Hamaland
IBM Server
Avondspel

Volgend jaar gaat het systeem ook weer mee en eventueel al eerder tijdens een Winterkamp in Januari. Er moet nog wel het een en ander aan gesleuteld worden. Zo wil men bij de puntentelling grafiekjes kunnen zien en wil ik eigenlijk een compleet debian based install script maken die alles van een webhost trekt, uitpakt en installeert en de juiste databases met tabellen aanmaakt.

Volgende week eerst maar eens aan mijn Minor beginnen en de Scout-In overleven. Dan zien we wel weer verder.

Volgende: Installeren Bonesi 09-'11 Installeren Bonesi
Volgende: Eenmaal Gefrituurd Modem Deel 1 06-'11 Eenmaal Gefrituurd Modem Deel 1

Reacties


Door Tweakers user Ramon 73, zondag 28 augustus 2011 14:17

Tjee,
zelf tot 2 jaar geleden bij Scouting gezeten, en in 1980 al erbij gegaan. Voor mij zijn kampen altijd "back to the roots" geweest.
Probeer net in zo'n omgeving eens veel luxes achter te laten. Echt, als ik zo'n vaandrig had gehad, dan had ik die als eerste thuis gelaten.
Wij hadden wel elke avond een vrij uurtje na het eten, 10 jaar geleden was dat voetbaltijd. De laatste jaren was het echter iPhone uurtje geworden.......

Door Tweakers user ari, zondag 28 augustus 2011 14:40

Scouting gaat ook met z'n tijd mee, en dit is gewoon inspelen op wat de jeugd aanspreekt. Je kunt wel blijven verplichten om een logboek analoog bij te houden, maar als je scouts dit liever achter de computer doen en daar ook beter mee kunnen werken, waarom niet? De opstelling ziet er niet uit alsof er veel boeiende webpagina's geopend kunnen worden zodat ze weinig anders kunnen dan aan het werk gaan.

Het iPhone-uurtje heb je zelf in de hand; jij bent immers degene die heeft toegestaan dat die apparaten worden meegenomen en gebruikt. Bij ons worden telefoons dan ook gewoon ingeleverd bij de leiding en krijgen ze die enkel op een afgesproken tijdstip als ze daar zelf om vragen. Gooi vijf minuten voor dat tijdstip een bal op 't veld en klaar ben je... :P

Door Tweakers user i-chat, zondag 28 augustus 2011 23:48

om eerlijk te zijn vind/vond ik het hele neem x laptops mee en prust maar raak een beetje bizar..

kun je anno nu niet beter gewoon eeen degelijk server kast bouwen, (al dan niet van 2e hands meuk, uit het vroege amd64 / core2 tijdperk. met eventueel wat schijfjes, en een x aantal toetsenbordjes en monitortjes.. dan heb je maar 1 bak te onderhouden en geen wifi nodig ook.

hele opterons (en xeons uit het zelfde tijdvak) gaan zo de container in... er zal toch ngo wel IEMND zijn die het voor niets (of zeer weinig) weg doet...

Door Tweakers user 3V3RT, maandag 29 augustus 2011 00:42

Hey leuk om te zien! ik ga zelf ook naar scout-in.
Maar nu ben ik erg benieuwd wat voor avondspel je hebt gedaan met de laptops :) Kan je mij daar iets meer over vertellen (evt. via mail?)

Door Tweakers user bigben04, maandag 29 augustus 2011 08:09

St. Joris uit Gorssel? Dan hebben wij namelijk met onze groep ons zomerkamp op jullie terrein gehouden :)

Door Tweakers user Dhr_Soulslayer, maandag 29 augustus 2011 09:48

@bigben04 Ja inderdaad. Wat vond je van het terrein?

@3V3RT ja prima; was eigenlijk een simpel spel. Ik heb een php website gebouwd waarop je per patrouille moest inloggen. Zodra je ingelogd bent gaat er een timer lopen. Dan moet je de 4 stukken van een MD5hash opzoeken die in het bos verstop hangen. Bijvoorbeeld: HG34TG2D. Als je alles goed ingevoerd hebt stopt de tijd en kan je tot op de microseconden nauwkeurig zien wie er gewonnen heeft. Eigenlijk vrij simpel maar je kan het net zo uitgebreid maken als je zelf wilt.

@i-chat Mja dat kan wel maar in eerste instantie was het het idee om per patrouille een laptop in hun keuken te zetten en via wifi met de server te verbinden. Dit lukte echter niet vanwege tegenvallende wifi dekking en een tekort aan stroom haspels.

Door Tweakers user i-chat, maandag 29 augustus 2011 13:31

volgende keer gewoon rj45 kabels (al dan niet cross) mee nemen.. veel verder dan 100mb zul je toch niet hebben gehad ... ;)

toch is het leuk om te zien dat zelfs bij iets als scouting de tijd niet stil is blijven staan bij 'op een houten zeilschip piraatje spelen'...

Reageren is niet meer mogelijk