Eenmaal Gefrituurd Modem Deel 1

Door Dhr_Soulslayer op donderdag 23 juni 2011 16:06 - Reacties (11)
Categorie: ICT, Views: 5.790

Dit is een verslag van wat mij de afgelopen dagen is gebeurd met betrekking op mijn internet verbinding. Als eerste even de situatie zoals die behoort te zijn bij ons thuis.
60mb Fiberpower Abo met HD TV en HD Recorder en telefonie allemaal van aanbieder UPC. Dit heeft het afgelopen anderhalf jaar zonder grote noemswaardige problemen gedraaid. Zo af en toe eens een keertje het modem resetten maar dat kan gebeuren.

Zaterdag begon alle pret. Een steeds wegvallende internet verbinding met vele time-outs als er eindelijk verbinding was. Keurig het modem en router gereset maar dat mocht niet baten want na anderhalf uur begonnen de problemen net zo hard weer. Ook kon ik toen ook niet meer mijn router benaderen via de webinterface. Vanwege de hoeveelheid data die ik thuis door de lijn pers hebben wij een Cisco RVS4000 staan, in mijn ogen een betrouwbaar merk met goede prestaties. Maargoed ook Cisco routers kunnen stuk dus er maar even tijdelijk een Netgear WNDR3000 tussen gezet. Maar ook weer na anderhalf uur mocht dat niet baten.

Ondertussen was het alweer dinsdag en heb ik maar eens gebeld met de klantenservice van UPC. Ik heb hun de complete situatie uitgelegd en gelukkig had ik iemand aan de telefoon die zelf ook nog wel iets van de IT afwist. Maar na 30 minuten hadden we het weer voor elkaar en was er een redelijk stabiele verbinding maar de man aan de telefoon gaf wel aan dat er op het modem een erg hoog signaal binnenkwam.

Ik legde hem uit dat het kwam door de volgende constructie, die door een monteur van UPC zelf is aangelegd. Als eerste komt de hoofdlijn binnen in de meterkast. Dan gaat deze een versterker in en dan wordt de kabel gesplitst in een Internet/Telefonie en een TV kabel. De TV kabel wordt nog 4 keer vertakt om daarna verder het huis in te lopen. De Internet/Telefonie kabel loopt rechtstreeks het modem in. Wat trouwens ook een Cisco is.

Nadat ik gisteren weer helemaal zonder zak maar weer zonder veel moed het modem gereset toen het gebeurde. Op het modem, waarop dat moment alleen macbook aangesloten was, begon een oranje lampje te branden en te knipperen. Dit leek mij niet normaal dus maar weer met de UPC gebeld. Het bellen gaat ook over het Cisco modem maar dat levert geen problemen op gek genoeg.

Nadat ik mijn postcode heb ingesproken word ik vriendelijk te woord gestaan door een support medewerker die mijn vraagt waarmee hij mij van dienst kan zijn. Ik leg hem bovenstaande gebeurtenis uit en het is even stil aan de andere kant van de lijn. Waarop de meest droge opmerking wordt gemaakt:"Meneer op uw modem kan geen oranje lamp branden of knipperen." Hierop antwoordde ik bevestigend dat het toch echt wel zo was ging de beste man nogmaals het modem doormeten en kwam, net als zijn collega, dat het signaal wat het modem binnen kwam toch wel erg hoog was. Misschien wel zo hoog dat het niet helemaal goed kon zijn. Waarop ik prompt antwoordde dat het door hun eigen personeel was aangelegd.

De man gaf eerlijk toe dat bepaalde situaties misschien niet helemaal goed aangelegd waren en of ik de versterker tussen het modem en de Internet/telefonie kabel eruit kon halen en alleen op de TV kabel kon zetten. Na 15 min werk was dit dan toch eindelijk gelukt en heb ik weer met mijn goede vrienden gebeld. Gelukkig kreeg ik dezelfde medewerker aan de telefoon waardoor hij al snel kon meten. Maar ook nu weer het beruchte oranje lampje. Dus moet er een monteur komen. Die kon niet eerder komen dan Woensdag 29 juni. Let wel dit is buiten de 3 werkdagen die UPC garandeerd in zijn voorwaarden. Dus ik zou terug gebeld worden door het monteursbedrijf om zelf een afspraak te maken.

's Avonds kwam mijn vader thuis en ik verteld hem al het bovenstaande. Ook dus dat wij al de hele middag zonder internet hebben gezeten en dit waarschijnlijk nog tot na het weekend zo zou zijn. Vader was daarvan niet zo gecharmeerd en heeft meer dan anderhalf uur met de UPC aan de telefoon gezeten. Na 4 doorverbindingen en 1 abonnementswijziging later wordt er vandaag(donderdag) een modem opgestuurd wat vrijdag dan moet binnen komen. Tijdens het telefoon gesprek werd het duidelijk dat als wij een zakelijk abonnement hadden dat we dan wel binnen 4 werkuren een monteur konden krijgen dus werd terstonds het abonnement omgegooid tot zakelijk met dezelfde specificaties. Dit voor maar 4 euro per maand meer. Voor ons thuis een erg fijne oplossing.

Nu is het zo dat er voor een zakelijk abonnement andere eisen aan de verbinding zijn. Veel hoger dan bij een consumenten verbinding. Voor een zakelijk abonnement is ook een andere modem nodig. Althans dat bied UPC aan, aan al hun zakelijk klanten. Nu krijgen wij dus (hopelijk) vrijdag een nieuw modem en over 10 werkdagen komt het zakelijke modem binnen samen met een monteur.

P.S.
Dit is geen rant tegen UPC maar gewoon een verslag van mijn belevingen met hun.

Volgende: ZoKa 2011 Intranet #3 08-'11 ZoKa 2011 Intranet #3
Volgende: ZoKa 2011 Intranet #3 01-'11 ZoKa 2011 Intranet #3

Reacties


Door Tweakers user CodeCaster, donderdag 23 juni 2011 16:21

"Meneer op uw modem kan geen oranje lamp branden of knipperen."
"Ben ik kleurenblind, of staat het gewoon niet in je script?"

Als mij zoiets overkomt zijn er twee mogelijkheden, ik hang op voor ik ontplof, of ik word zů sarcastisch dat ik binnen enkele tellen word doorverbonden met een senior / tweedelijns. :P

Door Tweakers user DJSmiley, donderdag 23 juni 2011 16:45

Modem achter een versterker kan goed zijn dat je signaal dan idd te hoog is, met worst-case een gefrituurde modem.

De meeste modems kunnen ongeveer van -15 tot +15dBmV aan.

Gemiddeld signaal is zo'n 65dBmV op het AOP. Een (data)AOP is een diplexer met 0db retourband en -10db op de DATA uitgang voor de downstream. Je modem krijgt dus ongeveer 55dBmV aangeboden.

Als je dit gaat versterken en een eind omhoog gooit, waardoor je boven de +15dBmV uitkomt kan je idd prima je modem frituren.

De meeste Docsis3 modems kunnen wel degelijk oranje branden. (al is dit in de config in te stellen). In default setting is groen docsis2 of 3, en oranje US of DS dat ie 1 down of upstreamkanaal heeft.

Door Tweakers user Gomez12, donderdag 23 juni 2011 20:07

Waar je wel rekening mee moet houden is dat omdat je je abonnements vorm veranderd hebt dat ook de aansluiteisen strenger kunnen zijn, waardoor je nu misschien geen aansluiting meer kan krijgen door een te hoge meetwaarde :)

Die grap heb ik ooit een keer meegemaakt toen een zakelijk abbo werd opgewaardeerd en bij aansluiting de monteur zei dat we op die lijn (waar al 3 jaar lang een lagere verbinding over lag) geen verbinding konden krijgen vanwege de meetwaardes. Geen nieuwe verbinding en oude heraansluiten kon ook niet want te hoge meetwaardes.
Dat kostte nog even wat uurtjes telefoneren voordat we de oude verbinding weer terug hadden..

Door Tweakers user D.oomah, donderdag 23 juni 2011 20:19

Ik heb net even hier gekeken, en bij ons zit er eerst een splitter, waarbij er 1 naar de modem gaat, en de andere naar een versterker. Vanaf de versterker gaan er 6 kabels de muur in. (Woonkamer/keuken/4 slaapkamers).

Mooi gemaakt door de @home monteur, tegenwoordig ziggo.

Door Tweakers user sfranken, donderdag 23 juni 2011 22:05

Bij ons zit er een spliter. Een kabel naar de TV en een naar het modem. Vreemd geneog hadden we een tijd geleden heel slecht beeld op de TV wat volgens de monteur door de versterker kwam! Dus die eruit en nu doet alles het weer. Kunde hoor, van Ziggo.

Door Tweakers user fonsoy, vrijdag 24 juni 2011 01:17

Dat is niet veel duurder, vier euro.

Dat is bij ziggo helaas wel anders. Anders had ik het zaakje allang omgezet :)

Door Tweakers user Aapje, vrijdag 24 juni 2011 02:09

Bij dit soort titels ga ik impulsief reageren en dingen bedenken hierbij mijn bijdrage:
Wat nou als je een storing meld en dan zegt: Mijn modem is gefrituurd hij is stuque :(

En dan gewoon letterlijk de modem in de frituurpan kletteren.... :P

Door Tweakers user alwinuzz, vrijdag 24 juni 2011 03:22

Ik zat nog te twijfelen tussen consumenten of zakelijke kabel, bedankt voor je verhaal :)

Door Tweakers user Wvr, vrijdag 24 juni 2011 08:52

Nu krijgen wij dus (hopelijk) vrijdag een nieuw modem en over 10 werkdagen komt het zakelijke modem binnen samen met een monteur. :+

[Reactie gewijzigd op vrijdag 24 juni 2011 08:53]


Door Tweakers user keejoz, zaterdag 25 juni 2011 04:34

Voor ik het lees ff reageren... Jezus wat een ongelooflijk kutte kleuren op je blog. Als ik die tekst lees zie ik het helemaal wemelen...

Door Tweakers user jeroentjeh, maandag 27 juni 2011 14:05

@wvr Monteur zal wel bij het pakketje in zitten. :+

Reageren is niet meer mogelijk